RESURSE ON-LINE PENTRU CERCETARE
INTERVAL DE CONFIDENTA PENTRU O PROPORTIE OBSERVATA
+
N
Date N este numarul total de cazuri; "+" este numarul de cazuri care prezinta o anumita particularitate.
Rezultate Daca esantionul studiat a fost extras aleator dintr-o populatie atunci, cu probabilitate de 95%, proportia particularitatii respective in populatie se gaseste intre limitele indicate in rezultate.
NORMALITATEA UNEI VALORI OBSERVATE
media in populatie
dispersia in populatie
valoare observata
Date Dandu-se media si dispersia unei variabile distribuita normal intr-o populatie, din care este extras un caz, ne punem problema cat de `normal' este acel caz pentru populatia respectiva.
Rezultate Numarul de deviatii standard peste (cu +) sa sub (cu -) media populatiei respective (valoarea masuratorii in unitati de masura `naturale') si probabilitatea (p) ca un caz sa aiba o valoare mai putin normala (mai departata de medie) decat cea observata. Daca p<0.05 trebuie sa consideram valoarea ca anormala.

SENSIBILITATE, SPECIFICITATE, VALOARE PREDICTIVA
Test (-)Test (+)
Afectiune absenta
Afectiune prezenta
Date Moduri in care se combina rezultatul unui test diagnostic si prezenta in realitate a afectiunii pe care o testeaza.
Rezultate Sensibilitate, specificitate, valoare predictiva.
TESTUL CHI-PATRAT
grup1grup2
+
-
Date Coloanele, "grup1" si "grup2" sunt doua grupe in care pacientii au fost randomizati si care nu difera decat prin tratamentul aplicat.
Liniile, "+" si "-" semnifica prezenta sau absenta unui efect studiat al tratamentului
In fiecare camp trebuie introdus un numar de cazuri (de exemplu: nr de pacienti din grupul 1 care au raspuns cu "+" la tratamentul respectiv, in campul din stanga sus).
Rezultate Valoarea "p.value" din rezultat (obtinut prin apasarea lui "Calculeaza") indica probabilitatea ca, desi in populatie nu exista diferente in reactia studiata la cele doua tratamente, rezultatele observate sa fi aparut totusi din intamplare (ipoteza nula). Cand "p.value" este mai mic decat 0.05 aceasta ipoteza se poate respinge.

Acasă Teme de cercetare Granturi Publicaţii